Kaikki uutiset

Mairen matka vapaaehtoiseksi

Kevät on saapunut ja aurinko on lämmittänyt lumikinokset pois kesän tieltä. Aurinkoisena maaliskuun aamupäivänä pääsin jälleen uppoutumaan vapaaehtoisemme, tällä kertaa Mairen maailmaan. Maire Virkki on eläkkeellä, ja siellä hän on ollutkin vuodesta 1997. Maire on elämänsä aikana asunut siellä sun täällä: Hyvinkäällä, Vihdissä, Klaukkalassa ja monessa muussa kaupungissa. Ammatiltaan hän on vaatekauppias. Mairella on ollut vaateliikkeitä useassa paikassa aikojen saatossa ja näitä ovat esimerkiksi Nurmijärvellä, Vantaalla ja Espoossa.

Maire sai ensimmäisen kosketuksen vapaaehtoistoimintaan ja muistisairauksiin, kun hän ulkoilutti vuosia sitten Kiljavan sairaalassa ikäihmisiä. Mairella on kokemusta muistisairauksista myös usean sukulaisen kautta. Hän mainitsee, että tuolloin ei juurikaan diagnosoitu muistisairauksia vaan niitä pidettiin osana vanhuutta, mitä ne eivät tietenkään ole nykytiedon valossa! Muistisairaudet siis kiinnostivat Mairea ja hän halusi saada asioista tietoa enemmänkin. Sen myötä hän ilmoittautui seurakunnan ystävätoiminnan kurssille. Tämän jälkeen hän lähti mukaan myös Uudenmaan Muistiluotsin toimintaan huomatessaan tulevan vapaaehtoistoiminnan koulutuksen. Kurssi oli monipuolinen ja siellä oppi paljon uutta.

Sen myötä Maire liittyikin aktiivisesti mukaan Muistiluotsin vapaaehtoistoimintaan ja on ollut toistaiseksi mukana jo vuosia! Hän auttoi muistisairaille suunnatuissa muistitreeneissä sekä Muistikahviloissa. Maire seurusteli asiakkaiden kanssa ja keitteli kahvia. Muistitreeneissä hän esimerkiksi pelaili asiakkaiden kanssa erilaisia pelejä. Maire toimi useamman vuoden Uudenmaan Muistiluotsin vapaaehtoisena, kun hän sai lopulta myös oman diagnoosinsa Alzheimerin taudista 5 vuotta sitten. Se tietysti lisäsi kiinnostusta muistiasioista.

Jokin aika sitten Maire valittiin myös Uudenmaan Muistiluotsin Muistiaktiiveihin ja lisäksi hän on mukana Muistiliiton valtakunnallisissa Muistiaktiiveissa. Muistiaktiivit ottavat kantaa muistisairaiden ja läheisten kannalta tärkeisiin asioihin paikallisesti ja osa asioista viedään eteenpäin valtakunnallisesti. Niin Muistiaktiiveissa kuin Muistiluotsinkin vapaaehtoisena Maire on pitänyt kovasti porukasta, jonka kanssa on toiminut ja tehnyt yhteistyötä. Vaikuttaminen tärkeisiin asioihin on myös lähellä hänen sydäntään. 

Vapaaehtoistyö muistisairaiden kanssa ei ole tuntunut Mairesta mitenkään erityisen haastavalta, vaikka tietysti kaikkien ihmisten kohtaamisessa on oltava skarppina ja läsnä. Parasta vapaaehtoistoiminnassa on juurikin ihmisten kohtaaminen! ”Se on myös mainio harrastus, joka tuo arkeen ohjelmaa ja rutiineja”, Maire sanoo. Hän on aina nauttinut työnteosta ja ollessaan hyödyksi muille, saa hän voimaa ja sisältöä elämäänsä. ”Näissä hommissa on kauhean kiva porukka ja kaipailen heitä paljon. Tämä on antanut todella paljon minulle”, Maire vielä lisää ja viittaa myös koronaepidemian aikaan, jonka vuoksi tapaamiset ovat vähentyneet. Parhaiten mieleen ovat jääneet ihanat, yhteiset tapaamiset ja hauskanpito, kuten pikkujoulut ja kevätjuhlat.

Maire haluaisi lähettää muille vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille terveisiä, että toiminta antaa paljon henkistä voimaa ja sisältöä elämään! Muiden ihmisten kanssa on mukava olla ja iloa saa kumpikin osapuoli: vapaaehtoinen sekä asiakkaat. Lisäksi Maire haluaa kannustaa hakeutumaan muistikokeisiin matalalla kynnyksellä hyvissä ajoin, jos omassa muistissa huomaa muutoksia.

                                                      

                                                                         Kuvassa Maire.