Kaikki uutiset

Muistiystävällinen kunta.

Vuosi 2021 on edellisen vuoden tapaan tuonut elämäämme uusia asioita koronaepidemian myötä: On ollut erilaisia rajoituksia, harrastukset ovat olleet tauolla, paikkoja on suljettu, rutiinit ovat muuttuneet ja liikkuminen julkisilla paikoilla on vähentynyt. Monelle meistä keskeiseksi paikaksi on muodostunut oma koti ja lähiympäristö.

Kesäkuussa Suomessa koittaa kuntavaalit. Ennakkoäänestys onkin alkanut 26.5. ja jatkuu kesäkuun alkuun. Virallinen äänestyspäivä on 13.6. Oman kunnan asiat liittyvät merkittävästi lähiympäristöön eli siihen ympäristöön, joka on korostunut koronaepidemian myötä. Olet saattanut aloittaa sopivan ehdokkaan pohdiskelun, ja vähitellen sitä kannattaakin miettiä. Internetistä löytyy vaalikoneita, jotka voivat auttaa ehdokkaan löytymisessä. Ylen vaalikoneeseen pääset painamalla Tästä.  

Muistiliiton tapaan, meillä Uudenmaan Muistiluotsilla tavoitteena kuntavaaleissa on muistiystävällinen kunta. Muistiystävällisyys voi tuoda mieleen erilaisia asioita ja niiden ääreen voikin olla hyvä pysähtyä. Mitä muistiystävällisyys sinun kunnassasi voisi tarkoittaa? Muistiystävällisessä kunnassa niin muistisairas kuin läheinenkin voi elää hyvää elämää ja arkea. Muistisairautta sairastavalle sekä läheisille on tarjolla palveluita, jotka tukevat heidän hyvinvointiaan sekä elämää ja tarjoavat tukea myös vaikeina hetkinä. Tiedon jakaminen muistisairauksista on myös tärkeää. Mitä useampi ihminen tietää muistisairauksista, sitä helpompi niitä on ennaltaehkäistä ja tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa. Muistitestiin tulisi päästä nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Muistisairauksien ennaltaehkäisyyn liittyvät asiat ehkäisevät myös monia muita pitkäaikaissairauksia ja kuntalaisille tulisi olla tarjolla hyviä elämäntapoja tukevaa toimintaa.

Haluaisimme myös, että muistiyhdistykset ovat osa kunnan lisäresursseja muistisairaan ja läheisen palvelupolussa ja tätä toimintaa tuettaisiin kunnan puolesta. Meille on tärkeää, että voimme toimia muistisairaiden ja läheisten tukena sekä jakaa tietoa muisti- ja aivoterveyden ylläpitoon.

Pääset lukemaan Muistiliiton sivuilta lisää muistiystävällisestä kunnasta. Paina Tästä.
Ymmärrystä muistisairauksista voi edistää Muistikummi-tuokion avulla! Pääset tutustumaan ja tekemään tuokion Tästä.

Mitä muistiystävällinen kunta tarkoittaa sinulle?

                                                 nestyslipukkeen pudottaminen nestyslaatikkoon.