Kaikki uutiset

 

Kesä on ihan parasta aikaa muistin huoltamiselle. Niin kuin kaikki treenaaminen tämäkin tarvitsee aikaa ja tilan. Lomalla on hyvä keskittyä myös muistin hyvinvointiin – niin siitä voi tulla tapa myös arkena. Ja vaikka olisi eläkkeellä voi silti viettää lomapäivää. Lomapäivä on sellainen, että ei ole välttämättä mitään ohjelmaa. Jos ei osaa olla ihan ilman ohjelmaa, niin lomapäivän ohjelmaksi riittää kävely jäätelökioskille tai rantasaunan lämmitys.

Tässä muutama kesäinen vinkki muistin hyvinvoinnin tukemiseen:

  1. Nuku tarpeeksi – uni on aivoille välttämätöntä. Unen aikana muisti järjestelee päivän aikana koettuja asioita ja aivoja pestään. Oikeasti! Jos unta ei yön aikana kerry tarpeeksi, voi hyvillä mielin ottaa päiväunet. Ne ovat aivoterveyttä parhaimmillaan. Sanoohan vanha sanontakin, että se on kuin rahaa pankkiin panisi, kun nuori mies nukkuu. Tämä pätee kyllä ihan kaikkiin ja kaikenikäisiin.
  2. Nauti – aivot tarvitsevat aktiviteettia. Tee asioita, joista nautit. Luonnossa liikkuminen, lukeminen, musiikki tai liikuntaharrastus huoltavat kaikki aivoja.
  3. Lepää – samalla tavalla kuin lihaksia treenatessa kehitys tapahtuu levossa. Aktiivisen tekemisen ja aivojen treenaamisen lisäksi tarvitaan lepoa. Sitä saa hyvin vaikka laiturin nokassa istuskellessa tai riippukeinussa pilvien kulkua katsellessa. Lepoa on kaikki, missä mieli saa rauhassa vaeltaa eikä tarvitse suorittaa mitään.
  4. Käytä muistiapuja – meidän aivomme saavat kyllä tarpeeksi muistettavaa joka päivä, vaikka ei kauppalistoja ulkoa opeteltaisikaan (tai jos tykkää opetella, niin senkin saa toki tehdä). Jos on tärkeä asia, kirjoita se ylös, laita puhelimen kalenteriin hälytys tai pyydä kaveria muistuttamaan asiasta. Muistimme on rennompi kun emme liikaa sitä patista.
  5. Ole itsellesi armollinen – vaikka kaikkemme tehtäisiin, niin muistamisen kääntöpuoli on meillä jokaisella unohtaminen. Asioita lipsahtaa mielestä. Kiireessä jää tärkeitäkin asioita vaille huomiota. Niin käy ihan kaikille. Myös muistin ammattilaisille.

Näiden vinkkien myötä toivotan koko Uudenmaan Muistiluotsin puolesta kaikille oikein hyvää kesää!

terveisin Sanna

Uudenmaan Muistiluotsin toiminnanjohtaja