Kaikki uutiset

Käsillä hyvää aivoille ja muistille

 

Kotona puuhastelu on nykypäivänä tehnyt kokonaan uuden tulemisen. Ihmiset ovat samalla innostuneet monenlaisesta käsillä tekemisestä. Erilaiset Facebookin neuleryhmät täyttyvät harrastajista, joista moni kertoo olevansa vasta-alkaja, toiset taas hakevansa ideoita ja innostusta. Kun koko tätä ilmiötä seuraa aivojen ja muistin näkökulmasta, niin ei voi kuin myhäillä tyytyväisenä niin monella tavalla se on ihmisen hyvinvoinnille hyödyllistä.

Käsillä tekeminen on sekä monotonista ja rauhoittavaa että haastavaa ja innostavaa. Nyt on kiinni vaan siitä, mitä tekemistä valitsemme. Taitava tekijä rauhoittuu (syke hidastuu ja verenpaine laskee), kun tuttuakin tutumpi sukan varsi alkaa kertyä vaikkapa virtuaaliluentoa netistä kuunnellessa. Tutkitusti tottuneen tekijän kuulonvarainen oppiminen vahvistuu käsillä tehdessä eli sukkaa kannattaa kutoa luentoa kuunnellessa. Enemmän asioita jää mieleen ja tottuneella neulojalla samaan aikaan joululahjat valmistuvat kuuntelemisen lomassa.

Kun tottunut neuloja neuloo vaikkapa sitä sukanvartta eikä ympärillä ole innostavaa luentoa tai mielenkiintoista elokuvaa katsottavana, tapahtuu sama ilmiö kuin lenkillä kävellessä. Molemmat ovat tekemisenä varsin monotonisia ja pidemmän päälle aivot alkavat tylsistyä ja hankkivat virikettä itselleen. Kuin huomaamattaan ihminen alkaa ratkaista mielessä pyörineitä pulmia ja kehittää uusia ideoita. Ajatusten on hyvä antaa välillä vaeltaa. Tulokset voi jopa yllättää, kun ratkaisu ongelmaan löytyykin kävelylenkiltä.

Ja sitten se toinen vaihtoehto, kun käsillä tekeminen ei olekaan lepoa vaan päinvastoin opetellaankin jotain ihan uutta. Kun päätät opetella sukan tekemisen, vaikka koskaan ennen et - silloin ei taustalle kannata mitään kovin tarkkuutta vaativaa valita. Mieleinen musiikki ja kuppi teetä pöydälle sopii paljon paremmin. Nyt ei mennäkään autopilotilla vaan aivot ponnistelevat ja eri aivopuoliskot tekevät töitä keskenään. Hyödyllistä tämäkin, mutta eri tavalla. Ja miten hienoa on onnistumisen kokemus, kun ponnistelun jälkeen valmiit villasukat saa vetää jalkaan tai kääriä lahjapakettiin. Mikä voisi enemmän ilahduttaa ystävää kuin itse tehdyt villasukat, kun ne löytyvät postilaatikosta.

Eikä se villasukan neulominen ole ainoa käsillä tekeminen, mikä aivoja ja muistia tukee. Se voi olla ihan mitä vain, mikä sinua kiinnostaa. Nyt on juuri sopiva syksy kaivaa esille keskeneräiset käsityöt tai tehdä jotain ihan uutta. Lempeitä syksyiltoja mukavan tekemisen äärellä

toiminnanjohtaja Sanna