Kaikki uutiset

                                                         

Mukavaa torstai-päivää ja kansainvälistä vertaistuen päivää!

21.10.2021. vietetään kansainvälistä vertaistuen päivää. Juhlapäivän tarkoituksena on huomioida ja juhlistaa vertaistukea ja vertaistukijoiden työtä.

Uudenmaan Muistiluotsilla yksi toimintamme tarkoitus on tukea muistisairaiden sekä heidän läheistensä osallisuutta ja omannäköisen elämän jatkamista myös muistisairauden myötä. Tutussa porukassa on turvallista keskustella ja saada vertaistukea tai vain kuunnella muiden kokemuksia.
Jokainen meistä on omanlainen yksilö, mutta samankaltaiset elämäntilanteet voivat yhdistää meitä. Yhteisten kokemusten jakaminen voi lisätä keskinäistä ymmärrystä ja toisaalta saadaan heijastuspintaa omiin kokemuksiin.

Vertaistuki on myös asia, josta kaikilla ei ole tietoa. Tutkimuksistakin on käynyt ilmi, että esimerkiksi omainen on vasta vuosien päästä kuullut vertaistuen mahdollisuudesta ja kokenut ensimmäistä kertaa aikoihin, että ei ole asiansa kanssa yksin. Tietoisuus vertaistuesta on merkittävää ja myös siitä syystä kansainvälinen vertaistuen päivä on tärkeä!

Joskus vertaisuuden kokemus saattaa syttyä jo lukiessa muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien tarinoita ja vertaistukiryhmissä kokemuksia voi jakaa kasvotusten. Julkaisimme aikaisemmin Mariannan, muistisairaan omaisen haastattelun. Marianna mainitsi muutamia asioita vertaistuen merkityksestä hänelle. Ohessa lainaus kirjoituksesta:

” Marianna löysi Uudenmaan Muistiluotsilta aikuisten lasten ryhmän, jossa pääsi paikan päälle juttelemaan muiden muistisairaiden läheisten kanssa. Äidin diagnoosista oli siinä vaiheessa jo aikaa, mikä teki Mariannan tilanteesta hieman erilaisen verrattuna niihin, joiden läheinen oli vasta sairastunut. Vertaistuelle olisi ollut tarvetta silloin kun äiti sairastui ja Mariannan mielestä tieto vertaisryhmistä olisi tärkeää välittää muistisairaiden läheisille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Hän koki, että pystyi kuitenkin antamaan muille vinkkejä oman kokemuksensa pohjalta. Vertaistuki on joukkoon kuulumista ja Marianna kannustaa kokeilemaan sitä.
”Aina kun saa jakaa ajatuksiaan, voi samalla myös antaa jotain muille”, Marianna sanoo. ”Ei siinä aina tarvitse sanoja, ei tarvitse selitellä. Voi olla vain”, hän jatkaa.”

Kiitos kaikille vertaisille!

Kirjoittanut: Lotta Parkkola