Kaikki uutiset

 

Uudenmaan Muistiluotsissa muistiohjaajat vastaavat päivittäin puheluihin, joissa etenkin läheiset tuovat julki huoltansa siitä, että muistisairas läheinen vaarantaa oman ja läheistensä terveyden, kun koronaviruksen vaatima kotieristys tahtoo läheiseltä unohtua. Tai aika yksinkertaisesti käy kotona ihan liian pitkäksi, kun tutut harrastukset, vertaistukiryhmät ja jopa päivätoiminta on tauolla. Ruuan tilaaminen kotiin ei onnistu, koska sovellukset ovat kokemattomalle liian vaikeita. Kyky toimia omassa lähiympäristössä heikkenee nopeasti, kun taitoa ei arjessa pääse käyttämään.

Kukaan ei tiedä, kuinka kauan tämä poikkeustilanne jatkuu. Kaikki ovat joutuneet arkensa ja asioimisensa uudelleen suunnittelemaan. Tiedämme vain, että juuri nyt kaikkien terveyden vuoksi on meidän jokaisen syytä noudattaa viranomaisten ohjeita. Tilanne herättää huolta ja monia kysymyksiä meissä kaikissa.

Meidän neuvomme on yksinkertainen. Hengitetään syvään. Tehdään jokainen parhaamme. Ollaan toinen toistemme tukena. Yhdessä tästä selvitään kyllä.

Muistisairaan ja sitä kautta myös läheisen arkea voi helpottaa joskus pienillä asioilla. Joskus levottomuuden katkaisee lappu ovessa: ”Et voi mennä ulos tänään” Ohje on selkeä. Aika on rajallinen. Ei tänään. Samalla lappu on ajankohtainen myös huomenna. Voidaan soitella ja muistuttaa asiasta. Olla eristyksessä tukena.

Mekin Uudenmaan Muistiluotsissa soitamme asiakkaille ja kysymme mitä kuuluu, kuuntelemme mielen päällä olevat asiat ja muistutamme siitä, että nyt on poikkeusaika. Tämä ei kestä loputtomasti. Asiakkaat ovat kiitollisia, että heitä ei ole unohdettu. Meille jää hyvä mieli jokaisesta keskustelusta. Kuulumisten vaihtaminen on tuttua ja turvallista. Ihailemme asiakkaidemme ja heidän läheistensä kekseliäisyyttä eristyksissä elämisessä.

Eräs asiakas, vanhempi rouva, kertoi meille syöneensä illallista tyttärensä kanssa. Kumpikin oli laittanut ruokaa kotonaan. Sitten oli tytär laittanut puhelimeen sellaisen viestin (linkin videopuheluun me päättelimme), että kun sitä sormella painoi, niin siinä sitä oltiin sitten kasvokkain oman tyttären kanssa. Oli ollut mukava syödä yhdessä ja jutella niitä näitä.

Tämä erikoinen aika vaatii meiltä kaikilta joustavuutta ja kekseliäisyyttä. Tärkeintä lienee kuitenkin muistaa, että olemme tässä yhdessä ja olla valmiita tukemaan toisiamme. Jos sinua huolestuttaa jokin asia liittyen muistiin, muistisairauksiin tai pohdit muistisairaan ihmisen turvallisuutta tänä aikana, voit aina soittaa meille joko tutulle muistiohjaajalle tai toimiston numeroon 0400 364 453

 

terveisin Sanna kotoa käsin