Hjärnhälsa

Att vårda sitt minne eller hjärnhälsa är vars och ens  sak, i alla åldrar. Minnet är ett kapital som det lönar sig att ta hand om. I vårt minne finns allt som vi lärt oss och allt som vi upplevt, och det är de sakerna som har format oss till den vi är idag. Detta är ett kriterie  i sig varför det lönar sig att ta hand om sin hjärnhälsa.

Hur kan jag skydda mitt minne?

Minnet är ett komplicerat system som behöver tillräckligt med utmaningar och vila för att kunna fungera. Minnet gagnas av hälsosamma levnadsvanor. Det enklaste sättet att skydda sitt minne är alltså att använda sin hjärna mångsidigt både i sitt arbete och på fritiden med hobbyn som man är intresserad av. Samtidigt ska man se till att minnet också får vila med någon avslappnande sysselsättning. Sömnbehovet är individuellt hos oss människor, men det är viktigt att man får tillräckligt med sömn. Om man är trött blir det svårare att komma ihåg.

Hälsosam och mångsidig kost är bra för hjärnan. Hjärthälsa är samma som hjärnhälsa, så man kan säga att näringsmässigt fungerar de på samma sätt . Grönsaker, bär, frukt och fullkornsspannmål rekommenderas. Fisk är bra för hjärnan. I regel kan man säga att måtta med allt och mångsidigt. Då är vi på rätt väg.

Minnet bör vi också skydda från olika saker som hotar hjärnan. Dessa hot är rusmedel, tobak och stötar mot huvudet. Vi rekommenderar att man slutar röka och alkohol ska man använda i måttliga mängder om ens överhuvudtaget. Säkerhetsbältet på i bilen och hjälm på när man cyklar. Stötar mot huvudet som går att förebygga är onödiga!

Hur tränar jag mitt minne?

Minnet kan man träna på många sätt. Minnet blir inte fullt, men man ska inte göra så många saker samtidigt.

Bra övningar för minnet kan vara

  • sudoku och korsord
  • att läsa (boken behöver inte vara en vetenskapsbok, en roman kryddar vår fantasi och att koncentrera sig på läsning ger arbete för hjärnan)
  • motion (tex promenad, stavgång, joggning, konditionssal, volleyboll, orientering, simning, vattenlöpning eller vilken annan sportgren som man får glädje och känsla av att lyckas – att prova en ny gren skall man alltid göra efter sin egen kondition och förmåga)
  • studera språk
  • spela instrument
  • sjunga i kör
  • plocka bär eller svamp
  • frågesporter
  • sällskapsspel
  • att göra bekanta saker på ett nytt sätt

Viktigt är att minnesträningen är rolig för dig. Om man tex inte alls tycker om korsord, så är knappast minnet och njuter det heller.  Det är tur att det finns många alternativ!

Med gott humör!

Att vara positiv är aldrig fel. Ingen kan säkert undvika stress och tråkigheter i livet, men en positiv livssyn hjälper även i mötet med dessa. Stress, sorg och ångest äter lätt upp minnets kapacitet. Om man hela tiden oroar sig för något, är det svårt att koncentrera sig på något nytt eller att ens komma ihåg vardagliga saker. Vi försöker göra oss av med i alla fall av onödig oro och njuter av livet här och nu!  Det tycker minnet om.

Mera info om hur du vårdar ditt minne, hittar du bland annat på Minnesförbundets nätsidor.