Kaikki uutiset

Uusi vuosi ja uudet kujeet! Tammikuu alkaa usein toiveilla paremmasta vuodesta ja monet tekevätkin uuden vuoden lupauksia. Joillain se tarkoittaa tammikuun aloittamista ”tipattomalla” eli aikeilla olla juomatta alkoholia tammikuussa. Tipattoman tammikuun historia juontaa juurensa 1942 vuoteen, jolloin suomalaisten suuren alkoholin kulutuksen vuoksi, Propaganda-Aseveljet lanseerasivat ”Raitis Tammikuu” kampanjan. Myös sotavuosien jälkeen, tämä perinne on pitänyt pintansa. Monet ajattelevat aloittavansa vuoden terveellisesti ilman alkoholia, osa haluaa ehkä tauon joulun jälkeen. Vietätkö sinä tipatonta tammikuuta?

Lähellä.fi-palvelu on kesällä 2022 käyttöön otettu järjestötietopalvelu, josta kansalaiset ja julkisen sektorin työntekijät etsivät järjestöjen tarjoamaa apua ja tukea, harrastuksia ja vapaaehtoistehtäviä. Myös Uudenmaan Muistiluotsi on hiljalleen rantautumassa kyseiseen palveluun. Palvelussa kampanjoidaan tammikuussa -23 päihteettömyyden puolesta. Myös apua ja tukea on saatavilla.

Tiesitkö, että päihteillä on vaikutusta myös muistiin? Runsas alkoholinkäyttö voi altistaa muistihäiriöille, sillä humalahakuinen juominen aiheuttaa sekä välittömiä, että pysyviä muutoksia aivojen hermokudoksessa. Etenkin pitkään jatkuva, riskirajan ylittävä humalahakuinen juominen on haitallisinta aivoillemme. Alkoholi vaikuttaa jo pieninä annoksina seuraavan yön uneen ja keskittymiskykyyn. Suurkulutus voi johtaa myös pysyviin, dementiatason oireisiin. Pitkään venyneiden iltojen jälkeen voi olla vaikeampi painaa asioita mieleen ja tämä niin sanottu ”muistinmenetys” voi jatkua myös seuraavana päivänä vaikeuksina mieleen painamisen kanssa. Nuorena vaikutukset ovat voimakkaampia, sillä aivotkin vielä kehittyvät.

Alkoholin vaikutuksista saisi kirjoitettua pitkän listan ja varmasti me kaikki olemme niitä kuulleet jossain kohti elämäämme. Kaikkea ei ehkä ole syytä kerrata, mutta asiaa on hyvä nostaa esille näin vuoden aluksi, kun monet pohtivat omaa kulutustaan. Siitä huolimatta, että me ihmiset tiedämme riskeistä, alkoholi on suuri osa elämäämme. Se voi auttaa rentoutumaan ja on osa monia sosiaalisia tilanteita. Alkoholin ympärille on rakentunut laaja, kulttuurinen kenttä: tiettyjä viinejä tietyn ruoan kanssa ja tiettyjä drinkkejä illan viettoon. Olut yhdistetään saunaan ja viini juustoihin. Jos alkoholia kuitenkin käyttää, parasta olisi ottaa kohtuudella ruoan kanssa, suosia mietoja alkoholijuomia ja olla juomatta niin paljon, että humaltuu tai on vaarassa sammua. Tärkeää on pitää myös huolta ystävistä ja näin välttää tapaturmia. Alkoholin aiheuttamista muutoksista monet voivatkin korjaantua, kun juominen lopetetaan.

Raikasta uutta vuotta kaikille!

Kirjoittanut muistiohjaaja Lotta